6 Tips Berkeluarga Dalam Islam

March
08, 2017 by

Elle Zada

Keluarga yang bahagia adalah antara jaminan kebahagiaan bagi setiap hambaNya. Hakikatnya, semua orang inginkan keluarga yang bahagia.

Keluarga merupakan salah satu amanah dan anugerah terbesar daripada Allah SWT kepada kita dan berkeluarga bukanlah semudah menikah dan beranak-pinak. Mari kita lihat 6 cara mudah berkeluarga dalam Islam yang menjadikan keluarga itu berkat dan sentiasa bahagia.

1. Memberi salam apabila memasuki rumah. Jika kita memasuki rumah tanpa memberi salam, ada kemungkinan syaitan akan ikut sekali memasuki ke dalam rumah untuk memporak-perandakan rumahtangga kita.


Bersalam-salaman sesama ahli keluarga.


2. Menanamkan sifat sayang kepada ahli keluarga tidak kira dalam apa jua keadaan. Sesiapa yang menyambung dan merapatkan silaturrahim, kelak Allah SWT akan memanjangkan umur dan menambah keberkatan dalam hidup kita.


Berkasih sayang sesama ahli keluarga.

3. Memelihara keluarga dari sebarang kegiatan maksiat dan jumlah hiburan yang melampaui batas. Antara cara yang paling mudah bagi mengatasi situasi ini ialah dengan meluangkan masa bersama seperti menonton rancangan yang baik-baik dan yang bermanfaat.


Pelihara keluarga dari maksiat dengan melakukan perkara berfaedah

4. Banyakkan bacaan Al-Quran. Pastikan rumah sentiasa dihidupkan dengan bacaan Al-Quran kerana sebuah rumah tanpanya ibarat tanah perkuburan yang sunyi. Upahlah ustaz atau ustazah untuk ajar mengaji dirumah jika perlu.


Banyakkan membaca Al-Quran.


5. Fahamkan hukum-hakam Islam. Para wanita khususnya perlu memahami secara mendalam tentang hukum-hakam Islam kerana para wanita dan ibu-ibu yang paling banyak meluangkan masa bersama anak-anak dan membentuk mereka. Suami dan anak lelaki juga boleh menyampaikan ilmu yang dipelajari atau didapati dari pengisian tazkirah dan khutbah di masjid dan surau.


Fahamkan hukum-hakam Islam.

6. Hidupkan amalan berilmu. Ilmu adalah kunci bagi segala perkara. Islam amat menggalakkan umatnya menuntut ilmu sejak dari kecil lagi. Dengan ilmu, kita akan dilengkapi dengan pelbagai cara yang berhikmah untuk mengubah keadaan keluarga kita kepada aras yang lebih baik, dengan izin Allah.

Hidupkan amalan berilmu
 
Mudah bukan, cara-cara untuk membentuk keluarga yang ideal? InsyaAllah, semoga Allah SWT memelihara keluarga kita. Jom share dan amalkan 6 TIPS ini bersama keluarga tercinta! Jika anda ada cara-cara tersendiri untuk berkeluarga, jangan lupa kongsikan di ruangan komen!


  Lot's of love!
  ELLE ZADA

   

  Hak cipta © oleh ELLE ZADA Holdings Sdn. Bhd. 2017
  Hak cipta terpelihara. Penerbitan ini atau mana-mana bahagiannya tidak boleh diterbitkan semula, diedarkan, dihantar, digunakan dalam apa-apa cara sekalipun, atau disimpan di dalam pangkalan data atau sistem dapatan semula tanpa kebenaran bertulis daripada penerbit.

  CONVERSATIONS